Vaak krijgen wij te horen van personen die onder bewind staan wat een bewindvoerder nou precies wel en niet mag doen. In totaal wat zijn de bevoegdheden die hij heeft? In deze blog proberen wij antwoord te geven op deze vraag zodat u zelf ook goed door heeft wat wel en niet kan.

De Bewindvoerder

De bewindvoerder of de bewindvoering is het gene wat het meest invloed heeft op hoe het bewind wordt uitgevoerd. Dit komt vanuit het plan van aanpak. Hierin zijn afspraken aan beide kanten gemaakt, en natuurlijk is het de bedoeling dat deze nagekomen worden. De bewindvoerder moet ook aan de hand van het plan van aanpak aantonen dat hij zijn werk serieus neemt en doelen stelt. Dit geld evenmin voor de persoon onder bewind. Zorg er daarom ook voor dat ten alle tijden u een kopie heeft van het plan van aanpak, zodat u de bewindvoerder kan controleren op de gemaakte afspraken.

De bevoegdheden

Iedere bewindvoerder heeft verscheidenen bevoegdheden. Er zijn een aantal taken die uitgevoerd moeten worden en hiervoor is de bewindvoerder. Een aantal zaken is een bewindvoerder voor bevoegd maar die worden zelden uitgevoerd.

De bewindvoerder zorgt voor een gezond financieel beleid. Dit beleid is belangrijk om uitgevoerd te worden en wordt gecontroleerd door de rechtbank. Voor gezond financieel beleid moet er natuurlijk meer inkomen binnekomen dan er uitgaven zijn.