Bewindvoering kan op verschillende manieren tot stand komen. Het kan door de persoon zelf aangevraagd worden maar ook de naasten en zelfs de wethouders in de gemeenten. Vrijwillige bewindvoering is als je het zelf aanvraagt. Dit heeft een aantal voordelen, voornamelijk dat het fijn is dat de persoon in kwestie ook achter de keuze staat om onder bewind te komen. Natuurlijk moet u zich even goed inlezen of bewind wel bij u past, voor vele mensen kan het toch een redelijk moeilijke ingreep worden. Natuurlijk bied het ook rust en stabiliteit, waar juist de meeste mensen op zoek naar zijn.

De Bewindvoering

Wanneer u problemen heeft met uw bankzaken kan een bewindvoerder ingeschakeld worden. Het houdt in dat sommige mensen tijdelijk of voor onbepaalde tijd niet meer goed met het geld en goederen overweg kunnen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door ziekte of een handicap maar ook als iemand niet meer goed kan slapen vanwege de onrust. Hierbij kan er beschermbewind aangevraagd worden. Dit houdt in dat de persoon beschermd wordt tegen enige financiƫle problemen.

De persoon zelf krijgt een soort van bescherming zodat er geen misbruik gemaakt kan worden van de huidige situatie. Hierdoor blijft de controle op de uitgaven hoog.

Werkwijze

Eenmaal goedgekeurd door de rechtbank dan zullen uw financiƫn doorgegeven worden aan de bewindvoering. De bewindvoering zorgt dat alle lasten betaald worden en dat een leefgeld wordt bepaald. Het leefgeld houdt in dat u een bedrag per week overgemaakt waarbij u zelf kunt beslissen waaraan u het wilt spenderen. De bewindvoerder recht over het leefgeld rekening. Buiten dit om zal de bewindvoerder alles voor u regelen zoals het aanvragen van toeslagen. Hierbij kunt u denken aan huurtoeslag of zorgtoeslag. Ook kunnen door de bewindvoerder aanvragen ingediend worden voor speciale subsidies voor sporten.

Elke bewindvoerder moet verantwoording afleggen bij de rechtbank elk jaar, hierdoor weet u zeker dat u goed zit.