Er is vaak veel onduidelijkheid over hoe een aanvraag tot bewind precies werkt. Vele websites geven tegenstrijdige informatie, wij van bewindvoering Zutphen willen hier graag verandering in gaan brengen. Een aanvraag tot bewind loopt door een aantal stappen.

Als eerste is er een kennismaking met de bewindvoerder. Hierbij kunt u zelf ook zien of de bewindvoerder wel bij u past en of u in de persoon vertrouwen heeft. Dit is erg belangrijk aangezien de bewindvoerder uw financiën zal regelen.

Vervolgens wordt een aanvraag formulier ingevuld. In het aanvraag formulier wordt aangegeven waarom u juist onder bewind wilt te komen staan. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld vragen naar de schuldenlast en waarom u het op het moment niet kan regelen.

Vervolgens wordt er een plan van aanpak door ons opgesteld met de informatie die u ons verstrekt heeft. In het plan van aanpak staan de afspraken die gemaakt zijn met de bewindvoerder. Dit gaat over het contact en het leefgeld. Vaak merken wij dat het leefgeld nog moeilijk te bepalen is aangezien vele mensen geen idee hebben hoeveel schulden er op het moment precies open staan. Daarom zou het leefgeld aangepast kunnen worden, als er opeens meer lijken uit de kast komen.

Eenmaal het plan van aanpak af en het aanvraag formulier dan zullen wij alles voor u inleveren bij de rechtbank. Elk bewind verloopt via de rechtbank, en zal een rechter kijken of het noodzakelijk is om u onder bewind te stellen.

Rechtbank

Als alle formulieren bij de rechtbank liggen dan zal de griffier kijken of het inderdaad noodzakelijk is om te kijken of u onder bewind moet komen. Hierbij kan gedacht worden aan de huidige schulden last of juist dat iemand een handicap heeft en daarom zelf niet de financiën kan regelen. Er zal een hoorzitting komen en vervolgens komt er een uitspraak.

Na de uitspraak krijgen wij een brief van de rechtbank met daarin de gegevens om uw belangen te kunnen behartigen. Wanneer eenmaal deze brief binnen is heeft u bijna geen omkijken meer naar uw financiën.